dead man talking

Kabursko gledište daje realnu perspektivu. Prilezi malo u kabur, odatle je sve drugačije, tu tek skontaš šta truda vrijedi...

18.02.2008.

Zašto pišem ovdje pjesme? Zašto MERHUM i čemu sve ovo?

1993. sam počeo pisati poeziju, a '94 održao prvu poetsku večer. 1998. objavio prvu zbirku pjesama "Paučina", a nakon toga objavljivao u književnim časopisima "Lica", "Odjek", "Kolaps", "Album" i drugim. Prije dvije godine sam završio zbirku "Trg heroja" koja je bila kod jednog izdavača godinu i po. Očekivao je da će država nešto subvencionirati - jeste nešto subvencionirala, ali ne dovoljno, pa je čovjek totalno ukinuo izdavačku djelatnost. Sad radi PR. (). Ta zbirka je trenutno na čitanju kod Envera Kazaza, ali čisto sumnjam da će išta biti od toga.

Pišem iz lijepe navike pokušavajući kondenzirati slike u što manje riječi. Zvuči kao neobična misija, posebno jer se stvarnost drži one da slika govori hiljadu riječi.

U komentarima vam ostavljam mogućnost da kažete koji vam se stihovi sviđaju, a koji su možda suvišni - zato što cilj je kondenziranje! Slobodno komentirajte! Također, svaka prethodna verzija pjesme biće pohranjena u komentarima tako da možete vidjeti i kako se pjesma razvija. Po tome je merhum.blogger.ba interesantan - jednostavno, to je knjiga pjesama u nastajanju. Nisam Pitagora i sigurno vam nikada neću reći "Ne dirajte mi moje krugove!"

Šta znači merhum?

Merhum je osoba koja je preminula, a na arapskom znači "onaj na koga se spustila Allahova samilost/rahmanijet". Za tu se osobu kaže " 'ala rahmetillah" (na njega Allahov rahmet/milost), samo što je narod to malo prilagodio sebi. 

Zašto merhum?

Osnovna je ideja da pišem o preseljenju na drugi svijet na bezbroj načina. Ne mogu se načuditi prolaznosti života, ali i riječima jedne vrlo pobožne nene kojom sam rekao "Jel'de vi se ne bojite smrti?", na šta mi je odgovorila "Ne mili se sinko moj nikome mrijeti! Osladi se dunjaluk, što više ide čovjek u starost!". Pored toga, na smrt nastojim gledati kao na mirnu tranziciju, jednako kao što život smatram velikom probom, ali ne probom kod šnajedera, nego onim "isporbavanjem" ili testiranjem kao što se neki auti, npr. Mercedesovi testiraju prije nego što ih puste na tržište. Nadam se da ću biti uvršten u "dobre proizvode".

Zašto Alifakovac kao avatar?

Zato što je to najljepši mezar koji sam ikada vidio. Nije da sam ih se nagledao, al' meni je najljepši. I nemam želju da budem tamo ukopan, iako, kada god imam problema ili poželim da razmislim o svemu što me sikira ili da promislim o "dubini" svih problema, tu steknem "dublji uvid", tačnije "6 feet under" dublji -  onda zamislim da ležim u mezaru na Alifakovcu... Odatle vas sve lijepo vidim, cijeli svijet, ne samo Sarajevo, svjetlucate noću ko zvijezde.

Ne mislim da je ova tema nešto novo, niti radikalno ili da koncept ne vrijedi. I nema veze sa Sidranovom zbirkom "Morija". Vjerovatno bih iovako ionako nadošao na to. Zato u naslovu bloga stoji "Dead man talking" ("Mrtvac govori"), a kao objašnjenje to da "Kabursko gledište daje realnu perspektivu. Prilezi malo u kabur, odatle je sve drugačije, tu tek skontaš šta truda vrijedi..."

Ako vas je ovo "Dead man talking" podsjetilo na pjesmu koju izvode Eddie Vader i Nousrat Fatah Ali Khan u filmu "Dead man walking" - u pravu ste. To je taj filing. Uživajte.